Türk Sofralarının Geleneksel Lezzeti!
Türlü Turşu ya da Karışık Turşu olarak bildiğimiz turşu alışverişlerinin en klasikleşmiş hali olan bu lezzet her yemekte her sofrada kendisine yer bulur. Peki Nerenin turşusu meşhur? Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişebilir belki ama 100 kişiye sorsak 90 ı Ankara Çubuk diyecektir. Ankara Çubuk turşuları neden bu kadar meşhurdur? Annelerimizin evde yaptığı şekilde yapıldıkları için...
Türlü Turşusu Nasıl Yapılır?
Türlü Turşu ya da Karışık Turşu sizin evde yapabileceğiniz şekilde yapılır. En iyi sebzeler sadece su, tuz, sirke, sarımsak, dereotu ve defne yaprağı ile buluşturulur ve fermentasyona bırakılır. Bu şekilde gerçek bir probiyotik kaynağı olan doğal ev yapımı usulü turşu hazırlanmış olur. Bu nedenle Zavrak Çubuk Turşularının suyu içilebilir, sakın suyunu döküp israf etmeyin, tüm mayalar orada sizi bekliyor :-)
Karışık türlü turşu nereden alınır?
Eğer yolunuz Ankara Çubuk ilçesine düşüyorsa bir uğrayın, turşuları tadın yöresinden alın. Yöresine gidemiyorsanız Yöresel Tatlarımız size Türkiye'nin en iyi turşularını getiriyor, kapınıza kadar ulaştırıyor. Zavrak Çubuk Turşuları katkı, koruyucu, sertleştirici kimyasallar İÇERMEZ. SUYU İÇİLEBİLİR.
Turşu Nedir?
Turşunun klasik olarak tanımı, sebze ve meyvelerin belirli tuz konsantrasyonlu salamuraları veya kendi öz suları içinde laktik asit bakterileri ile fermantasyona uğratılmalarıdır.Bunun sonucunda oluşan laktik asitin ve ortamdaki tuzun koruyucu etkisi ile, uzun süre dayanıklılık kazanan bir ürün oluşmaktadır.
Turşu Üretimi Ne Zaman Başlamıştır?
Turşu üretiminin tarihi çok eski yıllara dayanmaktadır. Ancak turşu üretimine ne zaman başlandığı hakkında elimizde bir belge yoktur. İnsanların sirke veya tuzu tanımalarından sonra turşu üretimine başlamış olmaları kabul edilebilir.
Sebze ve meyvelerin dayanıklı hale gelmeleri için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Gıdaların fermentasyon yöntemiyle dayanıklı hale getirilmesi oldukça karmaşık ve belli birikimi gerektirmesine, eldeki bulgulara göre milattan 7000 yıl öncelerine kadar giden bira, şarap ve sirke gibi fermente ürünlerin üretildiklerine ait bulgulara rastlanmaktadır.
Sirke üretimini gerçekleştiren insanın sirkeli turşuyu da üretmemesi için bir neden olmaması gerekir.
Dünyada ve ülkemizde turşu üretiminde kullanılan sebzelerin başında hıyar gelmektedir. Son yıllarda tüm dünyada yayılan hazır yemek tipi gıdaların tüketim alışkanlıkları hıyar turşusu tüketimini büyük boyutlara getirmiştir. Biber ve lahana turşuları da hıyar turşularını izlemektedir.
Son yıllarda çok çeşitli tiplerde turşuluk biber lahana ıslah çeşitleri yetiştirilmiştir. Acı biberde artan talebi karşılamak üzere acılık veren maddeleri çok fazla olan biber türleri geliştirilmiş ve bunlarda standart çeşitler sağlanmıştır . İçindekiler: Muhtelif sebze (Lahana, Hıyar, Biber, Domates, Havuç, Acur, Karnıbahar, Fasulye, Çağla, Erik) Su, Tuz, Sirke, Sarımsak, Dereotu, Defne Yaprağı. Süzme ağırlık 600 gr dır.